Project Description

Efficiënte akoestisch dempende oplossing Bezoekerscentrum De Kennemerduinen

In Nationaal Park Zuid-Kennemerland is Bezoekerscentrum De Kennemerduinen te vinden. In dit bezoekerscentrum reis je door het duin- en strandwallenlandschap. Onderweg maak je kennis met de meest bijzondere planten en dieren te vinden in dit park.

Wegvallen akoestische demping

Het bezoekerscentrum is een groot open pand met unieke vormen, eigendom van drinkwaterbedrijf PWN. Uniek is het puntdak met zicht op de constructie en het akoestisch dempend plafond. Deze akoestische panelen, afgewerkt met geperforeerd hout, zagen er saai uit, in deze op de natuur geïnspireerde ruimte en pasten niet bij de gewenste sfeerbeleving.

Bij het ontwikkelen van de nieuwe tentoonstellingsruimte ontstond het idee het plafond te voorzien van een print, waarop ook beelden konden worden geprojecteerd. Het plafond werd beplakt met folie, met als resultaat; het volledig wegvallen van de akoestisch dempende werking van de plafondpanelen. De nagalm die vervolgens ontstond zorgde ervoor dat er bij drukte veel rumoer in de ruimte ontstond. De zoektocht naar een specialist die voor een goede oplossing zou kunnen zorgen ging van start.

“Inge Coolen: de samenwerking met MetroXL hebben we als heel prettig ervaren; al vanaf het eerste contact werd erg goed meegedacht in een oplossing om de akoestiek in onze ruimte te verbeteren. Uit het advies dat we kregen en het proces waarop zaken werden aangepakt spreekt niet alleen veel kennis en ervaring, ook het contact liep soepel en voortvarend. De grootste uitdaging was de bereikbaarheid van de schuine wanden omdat het interieur niet verplaatst kon worden. MetroXL is meerdere keren op locatie komen kijken en heeft uiteindelijk een gedegen projectplan gemaakt en de regie genomen om samen met de steigerbouwer, tentoonstellingsbouwer en akoestisch adviseur tot een goed eindresultaat te komen. Komend jaar wordt de horeca in het bezoekerscentrum verbouwd en gaan we zeker weer gebruik maken van de diensten van MetroXL.”

plafond akoestisch dempend Acoustiwall van MetroXL
verbetering akoestiek plafond
vervelende galm opgelost met akoestisch dempend plafond van MetroXL

MetroXL specialist in akoestisch dempende oplossingen met print

Via internet kwam Inge Coolen (projectleider Bezoekerscentrum De Kennemerduinen) terecht bij MetroXL; specialist in akoestisch dempende oplossingen met print (Acoustiwall decoratieve geluidsbeheersing). MetroXL adviseur Ron Labordus plande een afspraak op locatie in om te beoordelen hoe de akoestiek te verbeteren.

Ter plaatse werd al snel duidelijk dat de bestickering van het plafond de gaatjes van de akoestische panelen had afgedekt waardoor de akoestische demping volledig verloren was gegaan. Daar waar de ruimte voorheen voldeed aan de daarvoor gestelde normen, was het nu een ruimte met veel nagalm en slechte akoestiek.

MetroXL denkt mee en adviseert

MetroXL werd gevraagd om een oplossing aan te bieden in de vorm van een Acoustiwall systeem. Een oplossing welke over de bestaande bestickering aangebracht kon worden. Maar MetroXL gaf in alle eerlijkheid aan dat de meest slimme oplossing waarschijnlijk het verwijderen van de aangebrachte folie zou zijn om de akoestieke demping te herstellen.

Speciaal geweven doek met open structuur biedt oplossing

MetroXL adviseerde om voor de akoestische panelen doek te spannen voorzien van de gewenste afbeelding. Dit speciaal geweven doek is perfect geschikt om te bedrukken én heeft een voldoende open structuur om geluid door te laten. Dit zorgt ervoor dat de akoestische demping van de panelen niet verloren gaat. Een compleet nieuw Acoustiwall systeem was niet nodig.

Zekerheid vooraf door onafhankelijke geluidsmeting

Om zekerheid te hebben over het te behalen resultaat adviseerde MetroXL een onafhankelijke akoestische meting uit te laten voeren. Akoestisch adviseur Kees Rijk werd ingeschakeld. Hij verzorgde een duidelijke rapportage. Het rapport gaf aan dat 160m2 demping voldoende zou zijn om de akoestiek te laten voldoen aan de normen in het bezoekerscentrum. De bestaande akoestische panelen voorzagen daar al in en met het voorspannen van een fotodoek zou dit niet verloren gaan.

efficiënte akoestisch dempende oplossing
verbetering akoestiek bezoekerscentrum Kennemerduinen
Detail akoestisch dempende oplossing

Eerlijk advies én een efficiënte oplossing

Het eerlijke advies om de bestickering te verwijderen en er een doek voor te spannen heeft ervoor gezorgd dat MetroXL deze opdracht kreeg. De beste oplossing adviseren is soms anders dan wat de klant voor ogen heeft. In dit geval betekende het zelfs dat het een super efficiënte oplossing was, niet alleen qua akoestiek maar ook qua budget.

Meer van MetroXL

Het meedenken en het geven van een advies dat het best aansluit op de wensen van de klant, dat is wat wij ook bedoelen met: Meer! van MetroXL. Wij bieden meer in producten en oplossingen maar ook meer in advies en het zoeken naar een passende oplossing.

Én wij leveren hiermee niet alleen akoestische demping en meer sfeer en beleving in de ruimte maar ook echt resultaat! En voor Bezoekerscentrum De Kennemerduinen betekent dit een uniek plafond vol met wolken; het natuurlijke buitengevoel is hiermee nog verder naar binnen gehaald.

Maatwerk meedenk oplossing

Heb jij in de ruimte waar je mensen ontvangt ook te maken met veel nagalm en slechte akoestiek? Laat ons dan eens meedenken over een passende oplossing. Wij hebben altijd een passende maatwerk oplossing voor je in huis.